February 2, 2023


Neobično je da se kratki animirani film ističe u kulturnom miljeu. Još više iznenađuje što je ovaj film lišen dijaloga i otvoren za interpretaciju. Ipak, pokretno pripovijedanje u “Jibarou”, finalu treće sezone “Ljubavi, smrti i robota” na Netflixu, očaralo je gledatelje diljem svijeta — i nastavlja poticati strastvene razgovore na internetu.

Sara Silkin. Fotografija Lee Gumbsa, ljubaznošću Silkina.

Koreografkinja “Jibaroa” Sara Silkin također vodi mnoge osobne projekte, kao umjetnička direktorica Centra za izvedbene umjetnosti Glorya Kaufman u Vista Del Maru, Kalifornija. Iako je trenirala s Kibbutz Contemporary Dance Company u Izraelu, asistirala pjevaču i plesaču Baraku Marshallu i nastupala s Kitty McNamee’s Hysterica Dance u Los Angelesu, “shvatila sam da život u tvrtki nije za mene”, kaže ona. . “Htio sam raditi komercijalni posao, ali sam shvatio da i tamo imam ograničene mogućnosti jer se ne bavim jazz plesom ili hip hopom.” Nakon povratka u školu radi filma i istraživanja proširene i virtualne stvarnosti s digitalnim umjetnikom Refikom Anadolom i drugima, Silkin je postigao uspjeh s dva nova plesna partnera: računalima i kamerama.

Silkinova koreografija za kratki film “To You Alone”. Snimak iz videa Farhada Ghaderija i Sare Silkin, zahvaljujući Silkinu

Pogotovo kada surađujete, morate biti sigurni da unosite ono što redatelj – ili klijent, ako se radi o komercijalnom projektu – želi i treba, a za mene će se to više dogoditi kao prvo istraživanje moje mašte, a onda sam igrat ću se vlastitim tijelom. Ako moje tijelo ne ispuni moju namjeru, znam da drugo tijelo to može učiniti umjesto mene. Postoji to sretno uzbuđenje, kao, “Oh, ja to ne mogu – ali znam drugu plesačicu koja može.”

Predajem od svoje 18. godine🇧🇷 Bio je to stabilan rad, čak i kroz diplomsku školu. Predajem sat koji se zove Pokret s riječima, koji izjednačava polje izražavanja za srednjoškolce koji imaju različite razine plesa, koji mogu biti pjevači ili pisci. Podučavanje mi pomaže u usmjeravanju jer svaki učenik uči na drugačiji način i za to je potrebno strpljenje. Možete imati superzvijezde plesače koji olakšavaju stvari, kao i druge koji su talentirani, ali trebaju poticaj.

Proces koji koristimo za “Jibaro” ne zove se snimanje pokreta., gdje vidite točkice na glumačkom kombinezonu. Ono što smo mi napravili je snimanje performansa, s više kamera, koje generiraju slike koje služe kao referenca za keyframing, odnosno umjetnici zatim crtaju pokret kadar po kadar. Postoji visok stupanj težine u tome, i to je ono što je impresivno kod ovog projekta.

U LA-u sam poznat kao netko tko, kad god radim neki posao, plačem na to. [Laughs.] Ne znam zašto. Radim sa srceparajućim temama.